Kala ja terveys


Omega-3 – Oppiminen ja terveys

Tutkimukset osoittavat, että Omega-3 -rasvahapoilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia ihmisen kasvuun, näkökykyyn, ihoon, kognitiiviseen kehitykseen ja immuunijärjestelmään. Ihmisen keho ei pysty tuottamaan välttämättömiä Omega-3 -rasvahappoja, joten niitä täytyy saada jotenkin muuten. Rasvainen kala, kuten merilohi, kirjolohi, makrilli ja silli, on erinomainen Omega-3 -rasvahappojen lähde. Myös rasvattomammat kalat, kuten taimen, seiti ja kolja, sisältävät Omega-3 -rasvahappoja.

Proteiini – Kehon rakennusaine

Kaikki kalat ovat hyviä proteiinin lähteitä. Proteiini koostuu aminohapoista, jotka toimivat kehon rakennusaineina. Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio on erityisen tärkeä kasvaville lapsille ja ikääntyneille ihmisille, jotka tarvitsevat proteiinia lihasten kasvuun ja säilyttämiseen.

D-vitamiini – Lihakset ja luut

D-vitamiinin saanti on tärkeää luiden, lihasten ja hampaiden hyvinvoinnille. D-vitamiinia saa auringonvalosta ja rasvaisesta kalasta. Talviaikaan auringon pysytellessä piilossa rasvaisen kalan syöminen on entistäkin tärkeämpää, erityisesti kasvaville lapsille, raskaana oleville naisille ja muille erityisen paljon D-vitamiinia tarvitseville ryhmille.

B12-vitamiini – Energia ja keskittymiskyky

B-vitamiinin on osoitettu olevan hyväksi energia-aineenvaihdunnalle, luiden kasvulle, keskittymiskyvylle, oppimiselle ja muistille sekä hermoston toiminnalle. Riittävä B-vitamiinin ja folaatin saanti on erityisen tärkeää raskaana oleville naisille, koska ne auttavat sikiön hermoston kehityksessä.

Seleeni – Antioksidantti

Seleeni sisältää antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja kehossa. Vapaiden radikaalien on todettu mahdollisesti vaikuttavan ikääntymiseen sekä sydän- ja verisuonitautien muodostumiseen.

Miten paljon kalaa tulisi syödä?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Kalan terveysvaikutukset saa myös syömällä kalaöljyjä, mutta kalan syöminen sellaisenaan on suositeltavampaa, koska kala korvaa usein muita, paljon kovaa rasvaa sisältäviä ruokia.